/
Hoe vrij voel jij je?

Hoe vrij voel jij je?

Schuldgevoel

Pia, 30 jaar, moeder van twee kleine kinderen, een sociaal actief leven en een drukke baan. Pia bezoekt twee keer in de week haar ouders. Niet omdat ze daar blij van wordt, ze doet het uit een schuldgevoel. Pia voldoet niet aan het beeld van haar ouders en heeft het idee dat ze door de twee wekelijkse bezoeken dit goed maakt.

Zondig

Tijmen, 40 jaar, vrijgezel. Tijmen is opgegroeid in een streng katholiek gezin. De regels van de kerk zijn er bij hem met de paplepel ingegoten. Hoewel Tijmen thuis altijd flink geageerd heeft tegen deze regels, merkt hij dat zijn dagelijks leven er nog steeds door beïnvloed wordt. De woorden die steeds door zijn hoofd gaan “je bent een zondaar, je moet boeten”. Dit uit zich in zijn dagelijkse leven als faalangst. Wanneer is het goed genoeg? Is dit wel geoorloofd? Het aangaan van een relatie durft hij niet. Kijken naar een vrouw en daar opgewonden van worden is zondig.

Financieel afhankelijk

Maria, 50 jaar, getrouwd, moeder van drie kinderen, huisvrouw.  Maria wil graag cursussen volgen om zich zelf te ontwikkelen. Ze voelt hoe goed haar dat doet en ze voelt het pantser van financiële onvrijheid. Zij brengt geen geld op tafel. Haar man ziet het doel niet van de cursussen in. Maria voelt zich niet vrij om geld te gebruiken voor dat wat haar hart haar ingeeft.

Angst

Peter, 35 jaar, ondernemer, getrouwd. Peter wil graag een lange afstandswandeling maken van zo’n zes weken. Tijd om te reflecteren waar hij staat en hoe hij verder wil. Zijn partner ziet dit niet zitten en zegt letterlijk “je mag niet van mij”. Peter laat het voor wat het is ….

Wat is liefde?

Vier voorbeelden van onvrijheid. Of het nu voortkomt uit schuldgevoel, uit de cultuur of uit de relaties die je hebt, de vraag is: hoe vrij voel jij je. Kun jij werkelijk je hart volgen? Voel je je zo vrij dat – ongeacht wat de wereld ervan vindt – je je eigen weg gaat? En dat heeft niets te maken met egoïsme. In het geval van Peter kun je je afvragen “wat is liefde?” Is liefde de ander beletten zijn hart te volgen om jouw eigen angst het hoofd te kunnen bieden?

De laatste tijd zie ik in mijn praktijk steeds het thema “vrijheid” terugkomen. Het is alsof alle vaste structuren, alle hokjes, open willen barsten. Alle kettingen worden doorbroken. Oude familiepatronen worden ontmanteld zodat de volgende generatie ze niet opnieuw hoeft te doorleven. En wat een lucht geeft dat.

Vrijheid zit in jou

Toen ik 14 jaar terug mijn baan bij het notariskantoor opzegde, zei ik “ik wil vrijheid” waarop mijn toenmalige baas antwoordde “dat zit in jezelf”. Ik denk nog vaak aan zijn woorden als ik mijn innerlijke vrijheid ervaar en aanloop tegen stukken waar ik mezelf nog niet vrij voel.

Het makkelijkste is om de vinger naar iets of iemand anders te wijzen die de vrijheid inperkt. En of dat nu de maatschappij is of je partner. Je zult daar niet de vrijheid vinden. De uiterlijke omstandigheden zijn een reflectie van jouw innerlijke overtuigingen. Hoe meer je bij je essentie komt, bij rust en vrede in jezelf, hoe meer en meer je de innerlijke vrijheid zult ervaren, ongeacht de omstandigheden rondom je.

Oude ballast

Het kan zijn dat er nog heel wat oude ballast in je ligt opgeslagen, voordat je de innerlijke vrijheid kunt gaan ervaren. Voel je het verlangen om jezelf te bevrijden? Niemand anders kan dat voor je doen! Hoe zou het zijn als jij een leven leidt in vrijheid. Dat je de dingen doet omdat je er blij van wordt, omdat je hart een sprongetje maakt. Los wat anderen om je heen ervan vinden. Ben je er klaar voor en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Maak dan nu een afspraak met mij via https://www.het-licht.net/individuele-sessies/

Fijne week in vrijheid toegewenst

Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies